Het grote misverstand over je spieren verlengen met yoga

Gepubliceerd op 27 januari 2025 om 10:35

Het misverstand

Spieren verlengen met yoga, een veel voorkomend begrip tijdens de lessen en binnen de yoga, of een veel voorkomend misverstand? Ook ik dacht dat ik mijn spieren verleng met yoga, althans zo voelt het toch, als je merkt dat je dieper in de houding kunt komen?!

Yoga wordt steeds populairder om je lichaam flexibeler te maken, stress te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren. Een veelgehoorde uitspraak over yoga is dat het je spieren ‘verlengt’. Misschien ervaar jij dit ook na een heerlijk goede yogales. Je lichaam voelt soepeler, langer en minder gespannen aan.

Maar laat ik je hierin eens in meenemen. Worden je spieren écht langer door yoga? En hoe zit dit als je een fanatieke sporter bent, zoals hardloper of wielrenner, zij willen juist hun kracht behouden!?

Kunnen spieren echt verlengen door yoga?

NEE, je spieren worden niet fysiek langer door yoga. De lengte van je spieren worden bepaald door je genetica en hoe je spieren zijn vastgehecht aan je botten.

Wat yoga wél doet, is je flexibiliteit verbeteren. Dit betekent dat je spieren en gewrichten beter bewegen binnen hun natuurlijke bereik. Het VOELT alsof je je spieren verlengt, maar wat er eigenlijk gebeurt is het volgende:

De spanning in je spieren neemt af, waardoor ze minder stijf aanvoelen. Door regelmatig yoga te beoefenen help je je spieren en gewrichten om een groter bewegingsbereik te creëren zonder weerstand of pijn. Hierdoor worden je spieren niet letterlijk langer, maar soepeler en beter in staat om mee te bewegen.

Het gevoel van ‘verlengen’ komt doordat yoga werkt aan de elasticiteit van je spieren en het de doorbloeding verbetert. Wat betekent dit als fanatieke sporter?

Sportprestaties

Als sporter is het belangrijk om te begrijpen hoe yoga jouw prestaties kan beïnvloeden. Tijdens hardlopen of wielrennen vereist -vooral in je benen- een explosieve kracht van de spieren, maar ook een goede flexibiliteit om efficiënt te kunnen bewegen en blessures te voorkomen.

Als je net begint met yoga, kun je in het begin opmerken dat het lijkt alsof je kracht lijkt te verliezen. Doordat yoga de spanning in je spieren laat afnemen, wat goed is voor de flexibiliteit, voelt dit alsof je minder kracht hebt, omdat je spieren minder ‘opgespannen’ zijn. Je lichaam zal moeten wennen aan een nieuw bewegingspatroon. Je spieren reageren in het begin anders, wat dus kan aanvoelen als minder krachtig. Zo kun je ook gaan opmerken dat je bepaalde spieren anders gaat gebruiken tijdens je andere sport, doordat jouw houding verbetert tijdens de yoga.

Combineer kracht en yoga

Yoga is een perfecte aanvulling op krachttraining, hardlopen, wielrennen, etc. Vooral op de rustdagen.

Het idee dat je dus je spieren verlengt tijdens yoga is een misverstand. Yoga maakt je spieren soepeler, sterker en functioneler. Als sporter kun je yoga inzetten om je prestaties te ondersteunen, zolang je het slim integreert in je trainingsschema.

Door de verhoogde flexibiliteit en balans verminder je het risico op overbelastings-blessures. Yoga helpt je bij strakke heupen, hamstrings en een stijve onderrug, het helpt je een goede houding aan te nemen in je sport, maar ook in je dagelijkse leven.

Yoga stimuleert de doorbloeding, wat je herstel na een zware training zal versnellen.

Dus laat yoga jou helpen, zoek je balans samen met je andere sporten. Yoga verlengt dus niet je spieren, maar zorgt voor soepele spieren en gewrichten waardoor jou bewegingsvrijheid zal toenemen en dit voorkomt weer blessures.

De aanpassing van het lichaam aan yoga kan wat tijd kosten, maar op de langer termijn zal het je prestaties ondersteunen door een betere balans tussen kracht, flexibiliteit en herstel.

 

Gebruik jij yoga om je prestaties te verbeteren?
Kom kennis maken met de yogalessen van Kiksh en ervaar hoe jou bewegingsbereik zal veranderen.

 

Namasté,

liefs Suzanne

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.